Chestionarul mamă-fiică. Despre secretele celei mai lungi prietenii

Mamelor li s-au scris ode, li s-a dedicat o zi internațională şi le facem o statuie în fiecare toamnă când ne trimit zacuscă. Și simt eu că, de multe ori, cu cât le ridicăm mai în slăvi statutul de mamă, cu atât li-l negăm pe cel de femeie. Cu cât le mămim mai mult, cu atât uită și ele că sunt femei înainte de toate.

Poeziile ne-au învăţat de mici să le oferim pe rând „o floare”, „o rază de soare”, „luna”. Foarte frumos, nimic de zis, dar pe lângă delirul iubirii astrale, ar fi fost frumos să ni se facă şi versuri mai pământene despre respect şi înţelegere.

Un tablou perfect al relației mamă-fiică mi s-a arătat epifanic… pe Facebook. Draga mea fostă colegă de la TVR, Alina Pagu, are o fiică încântătoare şi postează poze împreună frecvent. Se vede și prin cel mai neavizat ochi de internaut că dincolo de fotografiile cu Turnul Eiffel în spate, din cafenele sau de la vreun ospăţ cu prăjituri raw vegane, e o relație specială, mai presus de legătura mamă-fiică. Alina și Iulia sunt două femei care se simt bine una în prezența celeilalte. Alina este producător la Televiziunea Română (nu vă lăsați păcăliți de imaginea de blondă zâmbitoare, este extrem de serioasă, aplecată spre detalii și directă, spune ce gândește fără ocolișuri, calitate care pe mine, când eram încă boboacă în televiziune, m-a ajutat mult. La fel de mult m-a ajutat şi ciocolata cu multă cacao, nelipsită de pe biroul ei). Iulia, fiica sa, studiază la École Hoteliere de Lausanne și este pasionată de călătorii, design interior, artă, sport și stil de viață sănătos.

Le-am provocat să-mi răspundă la câteva întrebări, fără să tragă cu ochiul una la cealaltă. Sper ca atunci când citesc să se bucure din nou de legătura lor frumoasă. Puteţi proba chestionarul şi la voi acasă. Mai mult decât să trăiţi un moment de emoţie autentică, n-are ce să vi se întâmple.

 „O mamă ar trebui să fie încrezătoare în propriul ei copil pe care să nu îl sufoce cu prezența ei sau cu dorința ei de a sări în ajutor la cea mai mică neplăcere” 

Cum e să fii mama Iuliei?

Mama: Este totul…

Cum e să fii fiica Alinei? 

Fiica: Să fii fiica Alinei înseamnă să primești cel puțin o dată pe zi un mesaj cu întrebarea: „ce faci?” Uneori ești prinsă cu treabă și te enervează, alteori ești plictisită și te gandești „ce pot să-i răspund? Să îi zic că stau?”, dar de cele mai multe ori te bucuri să vezi cum pe ecran apare numele ei alături de un emoticon cu o pisicuță zâmbitoare (pentru că da, așa e notată în telefonul meu).

Cum poate ajunge fiica să-ţi fie cea mai bună prietenă?

Mama: O mamă poate spera să fie considerată prietena fiicei ei dacă știe să își țină promisiunile, știe să își țină cumpătul, știe să țină un secret, știe să fie prezentă atunci când este nevoie de ea și să dispară când este „în plus”.

Cum poate ajunge mama să-ţi fie cea mai bună prietenă?

Fiica: Fiindu-ți alături atât în momentele plăcute, cât și în cele mai neplăcute.

Ce defineşte relaţia mamă-fiică, în opinia ta? 

Mama: Respectul, afecțiunea, grija, atenția față de detalii.

Fiica: Un sprijin constant. O prietenie veșnică.

 

„Mama mea e cool”

Care sunt calităţile fiicei tale?

Mama: Merge până la capăt când își dorește cu adevărat ceva; insistă când știe că are dreptate; este blândă și tolerantă; știe să asculte, să dea sfaturi și să găsească soluții; este devotată; este sinceră când sunt lucruri importante.

Care sunt calităţile mamei tale?

Fiica: Mama mea e „cool”. Asta înseamnă că e iubitoare, dedicată, dar și înțelegătoare și independentă.

Dar defectele?

Mama: Este prea sensibilă și crede că poate schimba lumea; are prea puțină încredere în ea însăși; este, uneori, încăpățânată.

Fiica: Îi dă mai multă atenție lui Bliss, sora mea, care e, apropo, pisica (da! ăsta eu îl voi considera ca „defect”).

Ce ţi-ai fi dorit să fie diferit în relaţia voastră?

Mama: Să avem mai mult timp să râdem împreună.

Fiica: Faptul că ne vedem destul de rar având în vedere că studiez în străinătate, dar reușim să vorbim zilnic și să ne întâlnim o dată la câteva luni, totul este în regulă din punctul meu de vedere.

Ce ai fi făcut diferit ca mamă?

Mama: Aș încerca să mă controlez mai mult pentru a evita răbufnirile în familie atunci când sunt obosită sau supărată din motive profesionale. Aș încerca să fiu mai puțin pisăloagă și aș încerca să găsesc alte soluții de convingere decât prin „forță” (glas ridicat sau impunere).

Ce ai fi făcut diferit ca fiică?

Fiica: Poate ar trebui să fiu mai deschisă și iubitoare. Nu mă prea exteriorizez des.

Cel mai de preţ cadou: cuvântul „mama”, rostit după cuvântul „ca-ca” şi după „tata”

Care este cel mai de preţ lucru pe care fiica ta ţi l-a dăruit?

Mama: Cuvântul „mama” rostit după cuvântul „ca-ca” şi după „tata”. 🙂

Care este cel mai de preţ lucru pe care mama ta ţi l-a dăruit?

Fiica: Atenție. multă de tot. E mereu acolo când am nevoie și niciodată nu mi s-a întâmplat să îmi spună că nu are timp sau chef de mine, deși e posibil să fi fost cazul.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învăţat de la mama/fiica ta?

Mama: Să caut soluții și să încerc să fiu calmă în situatii critice.

Fiica: Să fiu dedicată și perseverentă.

Cel mai fericit moment împreună?

Mama: Fiecare clipă este fericită, mai ales de când nu mai este acasă.

Fiica:  Probabil că prima oară când ne-am revăzut după ce am plecat la facultate (deși trecuseră doar două săptămâni).

Cum a evoluat relaţia voastră în timp? Care au fost momentele cele mai dificile?

Mama: Cel mai greu a fost în anii de liceu. Atunci a contat foarte mult încrederea. A existat momentul critic când mi s-a spus că a ieși sau a te plimba cu mama „nu dă bine” și „nu este normal”. A fost perioada adolescenței, când fostul copil începea să prindă aripi și dorea să se desprindă de tot ce ține de copilărie.

Fiica: Nu simt că au existat momente dificile. Toate momentele au contribuit la ceea ce există acum 🙂

Cum ar trebui să fie o fiică?

Mama: Să prețuiască ceea ce numai o mamă poate oferi: dragostea necondiționată.

Fiica: Nu cred că există „rețeta” pentru o fiică ideală. Depinde de personalitate, conjunctură etc. În orice caz o fiică trebuie să fie respectuoasă față de mama ei.

Cum ar trebui să fie o mamă?

Mama: O mamă ar trebui să fie calmă, sigură pe ea, încrezătoare în propriul ei copil pe care să nu îl sufoce cu prezența ei sau cu dorința ei de a sări în ajutor la cea mai mică neplăcere.

Fiica: La fel ca mai sus. Nu cred în rețete prestabilite.

Un sfat pentru generaţia fiicei/mamei tale…

Mama: Să fie mai precauți și să nu creadă că tot ce zboară se mănâncă, dar, pe de altă parte, să nu rateze, din prea multă precauție, șansele și oportunitățile. Să încerce să încerce tot ce e nou și să învețe să învețe din toate șuturile „în fund” primite în viață.

Fiica: Mie mi se pare că mama face parte din aceeași generație cu mine haha 😉

One thought on “Chestionarul mamă-fiică. Despre secretele celei mai lungi prietenii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *