Ce „bâzdâcuri” au căutat Românii pe Dexonline în 2017: „amnistie” și „abroga” au fost new entry

Ce cuvinte au căutat românii pe Dexonline? „Empatie”, „amnistie”, „bâzdâc”, „altruism” sunt cuvinte pe care nu le cunosc și le caută. Nu în viața personală, ci pe Dexonline

Ca în fiecare ianuarie, echipa Dexonline face publică lista cu cele mai căutate cuvinte în dicționar. Lista nu s-a schimbat foarte tare față de cele din anii trecuți. Totuși, au fost câteva cuvinte nou intrate care marchează anumite evenimente legate de schimbările din justiție. Așadar, românii au vrut să știe ce înseamnă și „abroga” și „amnistie”.

Dar cea mai simpatică intrare în top este cea a lui „bâzdâc”. „Bîzdîc este o intrare atipică, căutările s-au făcut practic în două perioade (22-30 aprilie și sfîrșitul lui decembrie)”, spune autorul blogului  https://cum-scriem-corect.blogspot.ro/, unul dintre fondatorii Dexonline.

Pe locul întâi, rămâne un cuvânt care a cărui cunoaștere și aplicare în viața de zi cu zi ne-ar face tare bine – empatie.

Ce cuvinte au căutat românii pe Dexonline

Redau mai jos întocmai topul, completat cu explicațiile din Dexonline. Păi, cum altfel?

 1. empatie: 141000 de căutări

EMPATÍE s. f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. – Din fr. empathie, engl. empathy.

 1. abroga: 110000 de căutări

abroga vt [At: DA / Pzi: abrog / E: lat abrogare, fr abroger] (Cild) A declara lipsit de valabilitate Si: a anula, a desființa.

 1. bâzdâc: 107000 de căutări

BÂZDẤC, bâzdâcuri, s. n. (Fam.) Toană, capriciu, hachiță. ◊ Expr. A-i sări (cuiva) bâzdâcul = a se supăra. – Et. nec.

 1. amnistie: 92000 de căutări

amnistíe sf [At: ȘINCAI, HR. III, 22 / Pl: ~ii / E: fr amnistie] (Jur) Act al puterii suverane, cu caracter colectiv, prin care unei categorii întregi de indivizi sau de fapte penale (crime, delicte etc.) li se suspendă pedeapsa Si: (pop) iertare obștească.

 1. introvertit: 90000 de căutări

INTROVERTÍT, -Ă, introvertiți, -te, adj. (Despre oameni) Care este concentrat sau obsedat de propriile trăiri interioare. – Din fr. introverti.

 1. pragmatic: 87000 de căutări

PRAGMÁTIC, -Ă, pragmatici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care aparține pragmatismului, referitor la pragmatism, bazat pe pragmatism; care ia în considerație eficacitatea, utilitatea practică. ♦ Care judecă exclusiv în funcție de utilitatea practică (reală sau aparentă). 2. Adj. (În sintagmele) Istorie pragmatică = prezentare istorică limitată la fapte, la evenimente. Sancțiune pragmatică = (în unele țări) decret de stat privitor la o importantă problemă laică sau bisericească. 3. S. f. Parte a semioticii care studiază scopurile, efectele și implicațiile utilizării construcțiilor lingvistice de către vorbitori. – Din fr. pragmatique.

 1. ipocrit: 79000 de căutări

IPOCRÍT, -Ă, ipocriți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic. 2. Adj. (Despre manifestări ale oamenilor, fizionomie etc.) Care trădează, arată ipocrizie. – Din fr. hypocrite.

 1. paradigmă: 78000 de căutări

PARADÍGMĂ, paradigme, s. f. 1. Ansamblul formelor flexionare ale unui cuvânt. ♦ Tablou al formelor unui cuvânt, dat ca model pentru flexiunea unei părți de vorbire sau a unei clase din cadrul unei părți de vorbire. 2. (Înv.) Exemplu, model; pildă; învățătură. – Din lat. paradigma, ngr. parádigma.

 1. de asemenea: 75000 de căutări

de asémenea (tempo lent)/de-asémenea (tempo rapid) loc. adv.

 1. misogin: 74000 de căutări

MISOGÍN, -Ă, misogini, -e, s. m., adj. 1. (Persoană) care are aversiune sau dispreț față de femei. 2. Adj. Care manifestă aversiune sau dispreț față de femei. [Var.: misoghin, -ă s. m., adj.] – Din fr. misogyne, germ. Misogyn.

Citește și: I ❤️ ROMÂNA. Stați liniștiți! Mi-a spus un cercetător de Cambridge că emoticoanele nu vor deveni un limbaj de sine stătător

 1. exhaustiv: 72000 de căutări

EXHAUSTÍV, -Ă, exhaustivi, -e, adj. (Livr.) Care epuizează un subiect; complet, în întregime. [Pr.: -ha-us-] – Din fr. exhaustif.

 1. altruism: 71000 de căutări

altruísm sn [At: KLOPȘTOCK, F. 126 / Pl: ~e / E: fr altruisme] (În opoziție cu egoism) 1 Înclinare de a ajuta pe altul, de a se jertfi pentru aproapele său, pornire generoasă. 2 (Fiz) Doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine.

 1. asertiv: 70000 de căutări

asertív, ~ă a [At: DEX2 / Pl: ~i, -e / E: fr assertif] (Liv) Cu caracter de aserțiune Si: asertoric (1).

aserțiúne sf [At: HASDEU, I. C. IX / Pl: ~ni / E: fr assertion] 1 (Fiz) Propoziție care are valoare de adevăr. 2 (Pgn) Afirmație.

 1. anxietate: 64000 de căutări

anxietáte sf [At: V. ROM. aprilie 1934, 88 / Pl: ~tăți / E: fr anxiété] 1 Împrejurare. 2 Neliniște. 3 Teamă. 4 Stare de neliniște însoțită de palpitații, sufocare etc. întâlnită în unele boli nervoase.

 1. cinic: 64000 de căutări

cínic, ~ă [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 36 / V: chínic / Pl: ~ici, ~ice / E: fr cynique, lat cynicus] 1 a (Îs) Filozofie ~ă Doctrină filozofică din Antichitate, care nu recunoștea normele sociale existente și propovăduia o viață simplă și reîntoarcerea la natură. 2-3 smf, a (Fiz) Care este (adept) al filozofiei cinice. 4 a (D. oameni) Care încalcă, fără sfială, regulile moralei, de conviețuire socială și de bună-cuviință. 5 a (D. manifestări ale oamenilor) Care exprimă asemenea atitudini. 6 sm Filozof cinic. 7 smf Om cu purtări cinice (5).

 1. firidă: 64000 de căutări

FIRÍDĂ, firide, s. f. Adâncitură de forma unei ferestre oarbe prevăzută într-un zid, în peretele unei sobe etc., cu scop utilitar sau decorativ; p. ext. deschizătură îngustă într-un zid. – Din bg. firida.

 1. vanitate: 61000 de căutări

VANITÁTE, (2) vanități, s. f. 1. Ambiție neîntemeiată; dorință de a face impresie; orgoliu, trufie, îngâmfare, înfumurare. 2. (La pl.) deșertăciune, zădărnicie. – Din fr. vanité, lat. vanitas, -atis.

 1. celeritate: 59000 de căutări

celeritáte sf [At: DA / Pl: ~itắți / E: fr célérité, lat celeritas, -atis] (Liv) Repeziciune.

 1. narcisism: 59000 de căutări

NARCISÍSM s. n. Atenție excesivă față de propria persoană fizică; dragoste admirație, adesea patologică, față de propria persoană; dragoste de sine. – Din fr. narcissisme.

 1. ipohondrie: 58000 de căutări

IPOHONDRÍE, ipohondrii, s. f. Stare psihică morbidă, caracterizată prin neliniște continuă, teamă și preocupare obsesivă de starea sănătății proprii; idee fixă a cuiva care crede că suferă de o boală pe care în realitate nu o are. [Var.: ipocondríe s. f.] – Din fr. hypocondrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *