I ❤️ ROMÂNA. De câți „i” ai nevoie ca să scrii corect?

Litera „i” manifestă o forță ciudată asupra noastră. Poate vine din frica pe care o primim la pachet cu semnarea primului contract de muncă. Alături de felicitări, se găsește cineva să te informeze și că reversul acestei bucurii este desfacerea contractului „cu litera i”, de la „indisciplină”. Şi asta e o chestie foarte nasoală. Evident, primeşti acest stigmat dacă faci o nefăcută. Și din acel moment aruncăm cu „i” în stânga și în dreapta ca nebunii, fără să înțelegem prea bine câți trebuie, unde și când. Mai mult, ni se pare și că nu are logică regula, de vreme ce există situații în care doi „i” sună ca un singur „i” și invers. Iiii! Ce greu!

Trebuie să reținem un lucru simplu: un „i” vine de obicei de la plural și încă un „i” vine de la articularea cuvintelor. Apoi, dacă acel cuvânt are deja din naștere un „i”, cum se întâmplă la „copil”, de exemplu, e logic să avem de-a face şi cu trei „i” în anumite situaţii. Dar să nu mă credeți pe mine pe cuvânt, deși am avut în facultate cel mai tare profesor de lingvistică, pe Stelian Dumistrăcel, care a împlinit recent 80 de ani. În loc de „La mulți ani” las aici un interviu extrem de interesant acordat de Domnia sa agenţiei de ştiri CuzaNet.

Dacă nici asta nu mă califică, atunci mai bine dau cuvântul cercetătorilor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” care în 2010 au scos volumul „Ești COOL și dacă vorbești corect”. Câtă dreptate au oamenii ăstia! Am extras din această cărţulie, care e un cadou perfect pentru oricine, fix partea care pune punctul pe i sau pe i-uri. Eu zic că mai clar de atât nu se poate:

noștrii

La televizor, am văzut scris:

„Unde-s banii noștrii?”

DE CE NU E CORECT?

Adjectivul posesiv de persoana I plural are forma de singular „nostru”. Pentru a obține forma de plural, adăugăm desinența „-i” (noștri). Adjectivul „noștri” nu se scrie niciodată cu mai mult de un „i”, pentru că al doilea „i” ar fi articolul, care nu se poate atașa adjectivelor pronominale. Cel care a scris „noștrii” nu s-a gândit la structura cuvântului și, din teama de a nu greși, a scris cu doi „i”.

AR FI TREBUIT SĂ SCRIE:

„Unde-s banii noștri?”

Am văzut această greșeală scrisă pe ecran de mai multe ori în cazul adjectivului posesiv „noștri”, „voștri”:

„dezvăluiri șocante despre ce se întâmplă cu banii noștrii”

„a fost un șoc pentru angajații noștrii”

„verii voștrii vin mâine în vizită”

„mândrii”

Pe crawl (banda de jos de pe ecranul televizorului) am văzut și:

„Am fost foarte mândrii că…”

DE CE NU E CORECT?

Forma de singular a adjectivului din exemplul nostru este „mândru”. Pentru a obține forma de plural, înlocuim desinența „-u” cu desinența „-i” („mândri”). O situație în care adjectivul „mândrii” se scrie cu doi „i” este cea în care adjectivul precedă un substantiv, preluând de la acesta articolul: „Mândrii zei stăpâneau Olimpul”. În acest caz, primul „i” este desinența de plural, iar al doilea, articolul hotărât.

AR FI TREBUIT SĂ SCRIE:

„Am fost mândri că…”

„i”/„ii”

Pe crawl am văzut scris:

„Suntem membrii ai acestui grup de state europene.”

DE CE NU E CORECT?

Forma de singural a substantivului din exemplul nostru este „membru”. Obținem forma de plural adăugând desinența „-i” („membri”). Dacă avem nevoie de forma de plural articulată, trebuie să adăugăm încă un „-i” („Suntem membrii acestui grup.”). În exemplul nostru, grafia corectă ar fi fost „membri”, pentru că substantivul este nearticulat.

AR FI TREBUIT SĂ SCRIE:

„Suntem membri ai acestui grup de state europene”.

Sau

„Suntem membrii acestui grup de state europene”.

În exemplele de mai sus, greșeala este provocată și de faptul că formele cu un „i” și cu doi „i” se pronunță la fel. În alte texte de pe crawl, am văzut scris greșit substantivul „șoferi”:

„Aproape 26.000 de șoferii au rămas fără permis.”

„În zona Băneasa, peste 100 de șoferii au circulat pe contrasens într-o singură oră.”

„ii”/„iii”

Altă greșeală pe care am văzut-o pe crawl:

„copii săi”

DE CE NU E CORECT?

Forma de singular a substantivului din exemplul nostru este „copil”. Deci primul „i” face parte din rădăcina cuvântului. Prin adăugarea celui de-al doilea „i”, obținem forma de plural, nearticulată, a substantivului. Al treilea „i” reprezintă articolul hotărât, care ar fi trebuit să fie prezent și în structura substantivului din exemplul de mai sus.

AR FI TREBUIT SĂ SCRIE:

„copiii săi”

Unii redactori fac și greșeala inversă (scriu cu trei „i”, în loc de doi).

„La Brăila, muncitoriii s-au chinuit trei ore să fixeze bradul de Crăciun.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *